Vaša korpa je prazna.

Učlanite se u

Zašto kupiti sobni bicikl?

Sobni bicikl je jedan od najpopularnijih djelova fitnes opreme, ujedno i najjeftinijih i vrlo je lako razumjeti zašto je to tako.

Skromni sobni bicikl za vježbanje ostaje jedan od najpopularnijih djelova fitnes opreme, ujedno i najjeftinijih i vrlo je lako razumjeti zašto je to tako. Za početak, sobni bicikl za vježbanje pruža relativno jeftin ulazak u svijet visokokvalitetne opreme za aerobno vježbanje onima koji tome teže bez nekog značajnijeg udarca po njihovim džepovima.

Ovo je tako, jer je tehnika koje je potrebna za pravljenje jednog pristojnog, pouzdanog sobnog bicikla daleko skromnija od onog što zahtijevaju trake za trčanje, na primjer.

Sam pokret okretanja pedala je drugi razlog; gotovo svi mogu da ih okreću, potrebno je vrlo malo koordinacije prilikom njegovog izvođenja i način na koji se raspoređuje masa tokom vježbanja je naročito štedljiva prema kukovima, koljenima i člancima – što je idealno za početnike, starije osobe ili one koji pate ili se oporavljaju od neke povrede. Povrh svega toga je i činjenica da je vožnja bicikla izuzetna kardiovaskularna vežba.

Na šta bi trebalo posebno obratiti pažnju:

Kočioni sistem

Većina sobnih bicikala koristi elektronske kočione sisteme, koji iako nisu jeftini, jesu uopšteno gledano pouzdani tokom upotrebe i omogućuju proizvođačima da ponude programe na spravama kao što su penjanje uzbrdo i praćenje srčanog rada. Mehaničke kočnice su jednostavne, jeftine i sa njima je moguće podesiti drastično veće intenzitete vežbanja, ali im je neophodan i izuzetno težak zamajac kako bismo imali dobar osjećaj tokom okretanja pedala i potrebno im je redovno održavanje. Vazdušne kočnice Vam pružaju više otpora kako brže okrećete pedale, a odlikuje ih prijatan rashlađujući povjetarac i robustan sistem koji stvara napor. Ali sam napor okretanja pedala se ne može promjeniti bez mijenjanja i brzine kojom okrećete pedale.

Zamajac

Ako uzmemo da su svi djelovi dva sobna bicikla jednaki osim ovog, teži zamajac za Vas znači i uglađenije okretanje pedala, sa manje „zapinjanja“.

Zavaljeni i uspravni bicikli

Uspravni bicikli za vježbanje Vas postavljaju u uobičajeni uspravni položaj za vožnju, dok Vam zavaljeni sobni bicikli omogućuju da sjedite u više horizontalnom položaju, a takođe su i lakši za sjedanje i silaženje sa njih i imaju sjedište sa daleko više podrške za leđa. Međutim, zavaljeni sobni bicikli zauzimaju i više prostora i uopšteno posmatrano su i mnogo skuplji u poređenju sa uspravnim biciklima istog ranga.

Osjećaj tokom vožnje

Idealno je da okretanje pedala bude glatko uz isti nivo otpora tokom svih 360 stepeni jednog okretaja pedale, čak i pri velikim intenzitetima napora i kada ste van sjedišta. Izbjegavajte modele sa nejednakim ili „isprekidanim“ osjećajem okretanja pedala.

Maksimalno opterećenje

Koliko otpora će Vam bicikl pružiti kada ga „vozite“ na ravnoj podlozi. Većina bicikala će Vam obezbjediti oko 250 vati; iskusnim „biciklistima“ ili onima u top formi će biti potrebno oko 400 vati.

Povratne informacije sa upravljačke konzole i lakoća korišćenja

Koliko su jasne prikazane informacije i razumljive? Koliko je lako pristupiti različitim programima (ako i postoje)? Da li su tasteri lako uočljivi i jednostavni za upotrebu?

Programi bicikla

Vam mogu ponuditi raznolikost i motivaciju podražavajući različite brdske staze, dozvoljavaju Vam da napravite svoje ili se prilagođavaju Vašim srčanim otkucajima.

Napajanje sobnog bicikla

Da li se bicikl sam napaja ili mu je neophodno priključenje na električnu mrežu?

Podesivost položaja za vožnju

Što je mogućnost podešavanja veća, to je i bicikl udobniji tokom dužih vježbanja. Svi bicikli imaju podesivost sjedišta po visini, ali takođe i provjerite da li se sjedište i ručke mogu pomjerati naprijed/nazad.

Udobnost sjedišta bicikla

Kako je obloženo sjedište? Dobro obloženo sjedište će poboljšati udobnost tokom vježbanja.

Kvalitet izrade

Provjerite da li je ram većinom napravljen od metala, da su varovi uredni, da je sama završna obrada dobra bez oštrih ili grubih ivica i da li su pokretni djelovi dobro zaštićeni od ljubopitljivih prstiju. Dobro napravljen sobni bicikl bi trebalo da bude i stabilan, da se ne savija i ne ljulja, čak i kada ne sjedite na njemu i drmate ga!

Garancija sobnog bicikla

Provjerite garanciju kod prodavca, naročito, ako očekujete da će biti vrlo često korišćen. Neki proizvođači danas nude i više od standardne jednogodišnje garancije na ram bicikla i druge djelove.