Vaša korpa je prazna.

Učlanite se u

Korišćenje trake za trčanje za mršavljenje

U ovom članku daćemo Vam 10 savjeta uz koje možete da izvučete maksimalnu korist iz svoje trake za trčanje tako da bude dobra investicija u Vaše zdravlje.

Korišćenje ove sprave je odličan način da izgubite kilograme i oblikujete svoje tijelo. Iako su trake za trčanje među najpopularnijim spravama za vježbanje u kućnim teretanama, mnoge samo stoje u uglu skupljajući prašinu.

U ovom članku daćemo Vam 10 savjeta uz koje možete da izvučete maksimalnu korist iz svoje trake za trčanje tako da bude dobra investicija u Vaše zdravlje:

 1. Kupite najbolju traku za trčanje koju možete da priuštite
 2. Razmislite o iznajmljivanju trake za trčanje prije kupovine
 3. Uđite u rutinu vježbanja što je prije moguće
 4. Najpogodnija brzina za Vas
 5. Polako povećavajte dužinu vježbanja
 6. Rad na intenzitetu vježbi
 7. Mijenjajte Vaše vježbe
 8. Bezbjednost trake za trčanje
 9. Dodaci koje svako treba uzeti u obzir
 10. Održavanje trake za trčanje

Korišćenje trake za trčanje je sjajan način da izgubite kilograme i poradite na kondiciji. Čak i ako su trake među najpopularnijim spravama koje se uzimaju za kućnu teretanu, mnoge samo stoje na mjestu, miruju i skupljaju prašinu.

U ovom članku dali smo Vam naših deset savjeta da izvučete maksimalnu korist iz Vaše trake za trčanje tako da bude dobra investicija u Vaše zdravlje koja i treba da bude, a ne ormari nagomilani skupom odjećom koja često može biti.

Savjet 1 – Kupite najbolju traku za trčanje koju možete da priuštite

Ako traka za trčanje nije praktična za korišćenje,velike su šanse da je nećete koristiti. Mnogo ljudi kupuje najjeftinije trake za trčanje koje mogu da nađu i onda se zapitaju zašto kaiš brzo spadne kada je koriste ili zašto se motor muči da dostigne i održava odgovarajuću brzinu za brzo hodanje ili trčanje.

Dobre vijesti za nas sa manjim budžetom su da cijene traka za trčanje dobrog kvaliteta neprekidno opadaju, a kvalitet i karakteristike koje dobijamo danas su daleko bolje od onih od prije nekoliko godina po istoj cijeni. Kada birate traku za trčanje, stavite veći prioritet na kvalitet motora i dužinu trake nego na asortiman drugih inventivnih dodataka koje vjerovatno nikada nećete koristiti.

Najbolji način da dobijete najbolju vrijednost za uložen novac koji možete je da prvo dobro istražite i odlučite kakvu tačno traku za trčanje želite, a onda da razgledate okolo za najbolju cijenu koju možete dobiti za taj model. Ako razmišljate o kupovini polovne trake za trčanje, samo zapamtite da nećete dobiti garanciju uz nju, čak i ako je traka za trčanje nekorišćena ili malo korišćena u nekom drugom domu, može zahtijevati skupe popravke nakon što je kupite i počnete koristiti.

U stvari, budite obazrivi u ondonsu na bilo koju traku za trčanje koja dugo nije korišćena, jer kao automobili, trake su osmišljene da budu korišćene i mogu se pokvariti brže kada miruju nego kada su često korišćene.

Savjet 2 – Razmislite o iznajmljivanju trake za trčanje prije kupovine

Kako biste se uvjerili da ne kupujete pogrešnu traku za trčanje za svoje potrebe, razmislite o iznajmljivanju jedne na neko vrijeme prije nego što je kupite.

Mnogi prodavci sprava za vježbanje koji iznajmljuju i prodaju nove trake za trčanje daju mogućnost probanja pre kupovine gdje možete iznajmiti traku za trčanje na nekoliko mjeseci i ako se odlučite na kupovinu te trake, iznos od iznajmljivanja koju ste platili se odbija od cijene za kupovinu trake za trčanje.

Kao što se možete uvjeriti da ne kupujete pogrešnu traku za trčanje, iznajmiljivanje pre nego što kupite može pomoći pri odluci da ona možda i nije za Vas.

Savjet 3 – Uđite u rutinu vježbanja što je prije moguće

Jednom kada nabavite traku za trčanje, počnite sa njenim korišćenjem što pre.

Ideja je ovdje da uspostavite dnevnu ili nedjeljnu rutinu za korišćenje svoje trake za trčanje odmah, tako da bi dobro bilo da hodate na svojoj traci u isto vrijeme svakog dana i istim danima u nedelji ako je moguće.

Formiranje navike vježbanja je onima koji vode računa o svojoj liniji najbolji prijatelj jer mogu koristiti traku za trčanje kad god im odgovara, 24 časa dnevno, 7 dana nedeljno, po kiši ili suncu, formiranje rutine za vježbanje kada imate sopstvenu traku za trčanje je utoliko lakše.

Savjet 4 – Najpogodnija brzina za Vas

Potraga za idealnom brzinom za hodanje je stvar pojedinca, neki od nas prirodno hodaju polako, a neki prilično brzo. Kao opšte pravilo kada počnemo da hodamo na traci, trebamo da ciljamo na onu brzinu koja ubrzava naš puls i izaziva znojenje, ali nam takođe dozvoljava mogućnost da pričamo na glas bez gubljenja daha. Za većinu nas, ova brzina bi bila oko 5 do 6 km na sat.

Ako ste novi u vježbanju, najbolji način da pronađete odgovarajuću brzinu hodanja za sebe je da započnete hodanje relativno malom brzinom, recimo negdje oko 3-4 km na sat i ubrzate svakog minuta dok no dođete do idealne brzine.

Samo imajte na umu ako ste koristili druge trake za trčanje, da 5 km na sat za jednu traku možete biti nešto veće ili manje brzine za razliku od druge trake jednostavno iz razloga što je svaka sprava drugačije kalibrisana i neke su preciznije u određivanju Vaše stvarne brzine hodanja od drugih.

Savjet 5 – Polako povećavajte dužinu vježbanja

Kako biste se uvjerili da ulazite u rutinu korišćenja svoje trake za trčanje često, važno je da ne pretjerate prvih nekoliko puta kada je koristite.

Umjesto dvočasovnog hodanja prilikom svoje prve upotrebe sprave i potom nikad više, jer ne možete da se podignete iz kreveta sledećeg jutra, probajte da počnete tako što ćete imati vrlo kratke treninge i postepeno ali i neprekidno povećajte dužinu svog hodanja na traci sledećih nekoliko nedjelja ili mjeseci.

Jedna od najvećih grešaka koju mnogi naprave kada počinju sa korišćenjem trake za trčanje, jeste početak sa toliko visokim intenzitetom koji za rezultat daje izbegavanje vežbanja za sva vremena. Mi ne želimo da napravite tu grešku te Vas savetujemo da započnete sa hodanjem ili trčanjem na traci ne duže od 10 do 15 minuta i postepeno produžite vreme aktivnosti za oko 10% nedjeljno ili manje.

Na primjer, ako tokom svoje prve nedjelje prošetate 20 minuta dnevno na traci i spremni ste da produžite vrijeme, neka to onda bude 22 minuta dnevno sledeće nedjelje, 24 minuta još nedjelju dana kasnije i tako dalje.

Dajući svom tijelu vrijeme da se navikne na nove nivoe vježbanja, pomaže pri spriječavanju povreda zbog pretjerivanja, obezbjeđuje da budemo dovoljno motivisani i da imamo dovoljno energije da u potpunosti iskoristimo svaki trening.

Savjet 6 – Rad na intenzitetu vježbi

Hodanje na duže vrijeme kako postanemo spremniji pomoći će sagorijevanju više kalorija. Isto tako će i brže hodanje. Vremenom, mnogi od nas postanu toliko spremni da možemo ubaciti brzo hodanje, pa čak i trčanje u našu rutinu vježbanja. Opet, kao napredak u hodanju na duži vremenski period, tajna u dodavanju intenziteta našim vježbama bezbjedno i za najbolje dejstvo je da to činimo polako i postepeno.

Najbolji način da svoje tijelo dovedemo u formu je da hoda malo brže ili da u potpunosti pređemo na brzo hodanje je da postepeno dodamo brzini za ograničeno vrijeme.

Na primjer, ako možemo komotno da hodamo 30 minuta brzinom od 5 km na čas, možemo probati tako što ćemo podijeliti tih 30 minuta u 6 puta po 5 minutna hodanja brzinom od 5 km na čas prva 4 minuta, da bi zadnji minut iskoristili na hodanje brzinom 5.5 km na čas.

Jednom kada i to savladamo, onda možemo probati 6 puta po 5 minuta da hodamo brzinom od 5 km na sat prva 3 minuta, da bi poslednja 2 završili brzinom od 5.5 km na čas i tako dalje.

Rad na intenzitetu hodanja na ovaj način bi trebalo da nam omogući napredak i sagorijevanje više kalorija ili kilodžula što prije, ali zapamtite da je najbolje da ograničite bilo kakva povećanja intenziteta pri vježbanju na 10% ili manje, nedjeljno.

Savjet 7 – Mijenjajte Vaše vježbe

Što se tiče Vašeg tijela, Vaša nova traka za trčanje može ustupiti jedini način vježbanja koji ikad treba za gubitak tjelesne mase i zategnutost mišića, ali održavanje Vašeg uma srećnim je u potpunosti druga priča.

Mijenjanje vježbi Vam može pomoći da ostanete srećni i time ostanete motivisani da redovno vježbate za sva vremena. Mijenjanje vježbi je lako – kao hodanje na traci jednog dana i brzo hodanje sledećeg. A može biti i hodanje na traci 3 do 4 puta nedeljno, a hodanje napolju ostalim danima.

To takođe može značiti i korišćenje drugih sprava, kao što su bicikl, eliptični trenažer ili čak i dizanje bučica i lopta za vježbanje.

Dodavanje raznovrsnosti svojim vježbama će Vam pomoći da ostanete motivisani i omogućiti Vašem tijelu da se prilagodi novim izazovima. Ove dvije stvari u kombinaciji će stvoriti najbolje dugotrajne rezultate za kontrolu tjelesne težine i zategnutosti, snage i elastičnosti.

Savjet 8 – Bezbjednost trake za trčanje

Ostati bezbjedan sve vrijeme je najvažnija stvar kada koristimo i namještamo našu traku za trčanje.

Ovdje ima 6 stvari koje možete uraditi da obezbjedite sebe i druge koji su u dodiru sa trakom za trčanje:

 • Obavezno pažljivo pročitajte upustva za upravljanje i bezbjednost Vaše nove trake za trčanje prije prvog korišćenja.
 • Uvijek se uvjerite da ima dovoljno slobodnog prostora direktno iza trake u slučaju da zapnete ili Vas traka po kojoj hodate zbaci sa sprave.
 • Uvijek lagano podešavajte brzinu trake po kojoj hodate ili trčite.
 • Uvijek obucite odgovarajuće patike za hodanje ili trčanje dok koristite traku.
 • Uvijek držite djecu mlađeg uzrasta podalje od trake za trčanje dok je u funkciji.
 • Uvijek čuvajte sigurnosni/radni ključ sakrivenim od djece kada se traka ne koristi.

Savjet 9 – Dodaci koje svako treba uzeti u obzir

Kako biste dobili najviše prednosti dok koristite traku za trčanje, razmotrite posjedovanje sledećih stvari na ili oko trake za trčanje:

 • Ventilator sa postoljem koji možete staviti ispred trake za da Vam obezbjedi rashlađujući vjetar kao onaj na otvorenom.
 • Radio, CD plejer ili TV da Vam ustupi motivacionu muziku ili programe koji će Vam zaposliti misli dok vježbate.
 • Monitor za mjerenje pulsa, da Vam pomogne pri održavanju svog intenziteta na prikladnom nivou (neke trake imaju ugrađen monitor za merenje pulsa pa ne morate trošiti novac za kupovinu istog).
 • Suv peškir da obrišete čelo ili lice kad neminovno počnete da se znojite.
 • Električni prekidač između trake za trčanje i zidnog utikača da spreči oštećenje na spravi ukoliko dođe do električnog spoja (neke trake već imaju ovakav prekidač ugrađen, zato proverite specifikacije svoje trake za trčanje pre nego što kupite jedan).

Savjet 10 – Održavanje trake za trčanje

Većina modernih traka za trčanje, pogotovo one kvalitetnije bu trebalo da Vam obezbijede mogo godina upotrebe bez problema, uz minimum potrebe za održavanjem.

U najmanju ruku međutim, većina traka će zahtijevati određen stepen održavanja koje se svodi na sledeće tri stvari:

 • Podmazivanje pokretnog kaiša.
 • Blago prilagođavanje balansa pokretnog kaiša.
 • Podešavanje zategnutosti pokretnog kaiša.

Ovaj način održavanja je uglavnom vrlo jednostavan i obično postoje veoma jasni opisi koji pokrivaju sve što je potrebno u svakom uputstvu koje dođe uz spravu.

Čak i ako je većina traka za trčanje danas vrlo pouzdana i takve ostanu tokom puno godina, s vremena na vreme komplikovaniji kvarovi mogu da se dese.

U tom slučaju, strogo preporučujemo da, radije nego da to lično radite, ostavite taj posao kvalifikovanom tehničaru koji će rado doći na Vašu kućnu adresu i obaviti popravku.

Što se tiče preventivnog održavanja, jedna od najvažnijih stvari koju možete uraditi je da se uverite da se sprava bespotrebno i prijevremeno pohaba, NIKAD nemojte uključiti traku za trčanje dok Vi ili neko drugi stoji na pokretnom kaišu. Uvek stanite nogama na krajevima trake kada je uključite i iskoračite na traku samo kad je već u pokretu na minut ili dva.

Zaključak

Korišćenje trake za trčanje je sjajan način da izgubite kilograme i poradite na kondiciji. Čak i ako su trake među najpopularnijim spravama koje se uzimaju za kućnu teretanu, mnoge samo stoje na mjestu, miruju i skupljaju prašinu.