Vaša korpa je prazna.

Učlanite se u

Sve što želite da znate o fitnesu

Mnogi početnici su zbunjeni nedostatkom informacija o fitnesu. Ukoliko se do sada niste bavili ovom aktivnošću, nemate podatke o naznačenim vežbama i broju ponavljanja. Ukoliko vas interesuju odgovori na ova pitanja, pronaći ćete ih u tekstu koji sledi.

Mnogi početnici su zbunjeni nedostatkom informacija o fitnesu. Ukoliko se do sada niste bavili ovom aktivnošću, nemate podatke o naznačenim vježbama i broju ponavljanja. Ukoliko vas interesuju odgovori na ova pitanja, pronaći ćete ih u tekstu koji sledi.

Kada je najbolje vrijeme za trening?

Generalno, idealno vreme za trening je teško odrediti. Ono što je važno je da to bude uvek u isto vreme. Telo se postepeno navikava na taj režim, a definisanje ritma vežbanja čini trening efikasnijim, bez obzira da li je u pitanju jutro ili veče…

Obrok prije treninga?

Možete pojesti laganiji obrok najkasnije sat vremena prije treninga. To pruža Vašem telu mogućnost da zadrži odgovarajući nivo šećera u krvi, čime ćete preduprediti slabost ili vrtoglavice tokom treninga. Obimniji obrok je preporučljivo da pojedete 2 do 3 sata prije treninga. Trening sa punim stomakom osim što izaziva nelagodnost može i da naškodi…

Uzimanje tečnosti tokom treninga?

Tokom intenzivnog vježbanja, naše tijelo se znoji. Na ovaj način gubimo vodu iz oranizma – samo 3% gubitka tečnosti može izazvati vrtoglavicu i umor.

Veloma je važno da uzimate dovoljnu količinu tečnosti tokom vježbanja – nekoliko gutljaja na svakih 10 do 15 minuta ili svaki put kada osjetite žeđ.

Da li mi je potrebno zagrijavanje?

Prije svakog treninga je veoma važno da se dobro zagrijete. Zagrijavanjem istežete mišiće i tako pripremate svoje tijelo za fizičku aktivnost. 5 do 10 minuta trčanja i 1 do 2 minuta razgibavanja će biti dovoljno.

Koje vježbe su najefikasnije?

Složeni trening ima najviše efekta u postizanju top forme. Kombinujte vježbe snage, aerobne vježbe i istezanje. Kombinacijom ovih vježbi istežete svoje tijelo, zatežete mišiće, izgledate bolje, a poboljšaćete i stanje kardiovaskularnog sistema.

Kako da izgubim višak kilograma?

Idealno i neškodljivo po Vaše zdravlje je da gubite oko 1 kg nedeljno. Može se desiti da izgubite većui broj kilograma na samom početku. U svakom slučaju, ukoliko nastavite da gubite više od 1 kg nedeljno, nećete sagorijeti samo masnoće nego i mišiće koji su neophodni za trošenje energije čiji je rezultat gubljenje viška kilograma.

Da li da zadržavam dah tokom treninga?

Jako je važno da tokom treninga dišete pravilno. Pravilno disanje ispunjava mišiće kiseonikom koji je nezamjenljiv za efektan trening. Veoma je važno da vježbate u dobro provjetrenoj prostorijii.

Da li je pametno vježbati ukoliko osjećam bol?

Bol je znak kojim Vas tijelo obaveštava da je pretrpelo neku vrstu povrede. Ignorisanje bola može dovesti do ozbiljnije povrede; npr. istezanja ligamenata. Ukoliko imate ozbiljne bolove u mišićima, trebalo bi da napravite pauzu između treninga.

Kod koje vrsta treninga je najmanja mogućnost povreda?

Napravite 1 do 2 dana razmaka između treninga da bi ste svom tijelu pružili priliku da se regeneriše tokom odmora.

Savjet: Nemojte povećavati težinu opterećenja pri treningu za više od 10% nedeljno.

Prije nego što počnete sa vježbanjem, naučite kako da vježbe izvodite pravilno iz, uz pravilno disanje.

Savjet: Vježbe izvedene na pravilan način smanjuju mogućnost povreda i istovremeno povećavaju efekte treninga.

Ovo su samo neki od odgovora na pitanja u vezi sa fitnesom. U modernom svetu, kada je većina ljudi nedovoljno fizički aktivna, u svakom slučaju, dodatna njega tijela koja uključuje fizičke aktivnosti – od vitalne je važnosti.

Zato ne izbegavajte fizičke aktivnosti i budite zdravi!