Vaša korpa je prazna.

Učlanite se u

Najbolji način da započnete dan

Jutarnje vježbanje je kontraproduktivno ukoliko niste imali dovoljno sna. Brojna istraživanja su povezala nedostatak sna sa mnogo čime, od dobitka na težini pa sve do povećanog rizika od nastanka dijabetesa, a da ne pominjemo nedostatak energije i zamor.

Kako započeti dan vježbanjem?

Postepeno promjenite vrijeme u koje idete na spavanje

Jutarnje vježbanje je kontraproduktivno ukoliko niste imali dovoljno sna. Brojna istraživanja su povezala nedostatak sna sa mnogo čime, od dobitka na težini pa sve do povećanog rizika od nastanka dijabetesa, a da ne pominjemo nedostatak energije i zamor. Pokušaj da ustajete rano, ako niste dovoljno odmorni je još teži.

Prvo, odlučite u koje doba bi trebalo da ustajete kako biste imali dovoljno vremena za jutarnje vježbanje, a potom izračunajte koje vrijeme bi bilo idealno za Vas da pođete na počinak (većina stručnjaka preporučuje 7-8 sati sna svake noći radi dobrog zdravlja i gubitka kilograma). Ukoliko obično liježete u krevet oko ponoći, ne očekujte da ćete zaspati u 21.00 tek tako. Počnite da liježete u krevet svako veče po 15 minuta ranije sve dok postepeno ne dođete do Vašeg idealnog vremena (i upamtite, sati koje provedete u krevetu nisu isto što i sati koje provedete spavajući, zato pobrinite se da u računicu uđe i neko vrijeme koje Vam je potrebno da se opustite i utonete u san).

Osmislite realnu strategiju do uspjeha

Da li je teretana zaista prava opcija za Vas u 6 sati izjutra? Vučete se, nosite odeću za posao, cipele i šampon sve do teretane – neee… već smo i sami spremni da se vratimo u krevet na samu pomisao ovoga! Zar ne postoji nešto lakše što biste mogli raditi umesto toga?

Odaberite neku aktivnost koja odgovora Vašem životnom stilu. Pođite na neki kurs sa prijateljem – verovatnije je da ćete se držati jutarnjeg treninga plivanja ukoliko imate prijatelja sa kojim idete na isti. Krenite sa brzim hodanjem ili džogiranjem po svom kraju uz prijatelja i budite u toku sa vijestima dana istovremeno.

Nemate prijatelja sa kojim biste vježbali? Proverite da nema organizovanih grupnih treninga u obližnjem parku- Pronađite način da svoje jutarnje vježbanje učinite nečim čemu se radujete i potrudite se da to ne bude nešto oko čega se ne bakćete sa puno napora (uz izuzetak napora koji ćete uložiti u sesiju  vežbanja, naravno).

Ubjedite se (ili podmitite sebe)

Čak i ako ste imali 8 sati sna, ustajanje iz kreveta prije nego što se sunce potpuno izađe i dalje za Vas može biti prava borba. I stoga Vam svesrdno preporučujemo podmićivanje.

Ukoliko volite da otpočnete svoj dan sa kafom, napravite dogovor sami sa sobom da ćete sebi dozvoliti da stanete po jednu kafu na svom putu do posla ukoliko obavite svoje jutarnje vježbanje. Ili ako ste bacili oko na sjajne cipele ili nove čizme za skijanje, počastićete sebe sa istim samo ukoliko istrajete mjesec dana u redovnom jutarnjem vježbanju. Možda Vam ovo zvuči luckasto, ali ako će Vas misao o novoj obući dići iz kreveta, vrijedno je pokušaja!

Pripremite se za bezbolne periode prije i poslije vježbanja

Lišite sebe izgovora za preskakanje jutarnjeg vježbanja tako što ćete svoju dnevnu rutinu prije i poslije vježbanja pojednostaviti što je moguće više. Držite svoju trening garderobu, čarape, patike i napunjenu bocu za vodu pored kreveta kako ne biste gubili vreme tragajući za njom svakog jutra.

Nemojte dozvoliti da Vas misao o kosi mokroj od znoja udalji od kvalitetne trening sesije prije odlaska na posao. Odaberite jednostavnu odeću za posao za dane kada znate da će Vam manjkati vremena, kako ne biste nosili cio garderober na posao.

Sastavite motivacionu jutarnju plejlistu

Nikada nemojte potcenjivati moć sjajne muzike da Vas motiviše da idete dalje. I ne morate čekati da počnete sa vježbanjem kako biste pustili sebi taj poletni miks! Pustite muziku čim se uspravite (ako imate partnera sa kojim spavate ili porodicu, preporučujemo Vam slušalice). Na listu dodajte svoje omiljene pesme – one zbog kojih Vam se srce „uzlupa“ i redovno menjajte i dopunjujte svoj miks kako bi uvek bio svjež i inspirativan.

Podijelite svoje planove preko društvenih mreža

Ne sugerišemo Vam da podelite svaki pojedini detalj sa svetom (da, svi imamo jednog od onih „prijatelja“ na Fejsbuku), ali reakcije i podrška od strane Vaše lične društvene mreže ljudi Vam može zaista pomoći da ostanete na putu do svojih fitnes ciljeva – naročito kada je reč o ciku zore kada će Vam podrška biti i najviše potrebna.

Objavite svoje planove za vježbanje veće pre nego što nameravate da se uputite u teretanu ili pođete na trčanje. Možda ćete biti više motivisani da izađete iz postelje pošto ste nešto već najavili stotinama Vaših Fejsbuk prijatelja!

Računajte i na neuspjeh

Da, dobro ste pročitali. Svi veoma volimo da čujemo „ako ne uspete u planiranju, planirajte neuspeh“, biti spreman da zaista ne uspete je najbolje uverenje koje možete imati kada je reč o pridržavanju Vaše fitnes rutine.

Život je nepredvidiv i uvek morate imati rezervni plan. Možda ste se odlučili da je najbolja strategija za svoje jutarnje vježbanje trčanje u prirodi – a šta se događa kada se probudite i dan je kišovit? Odlučite unapred šta ćete raditi ukoliko (kada) se nešto desi što je van Vaše kontrole. Napravite više alternativa tako da ukoliko Vaš partner u vježbanju otkaže nalaženje ili Vas zatekne oluja, Vi budete i dalje spremni da ustanete, znojite se i zasijate. Da li je neko za sobni bicikl?

Sijajte